DHC Voetbal

DHC werd op 17 maart 1910 opgericht. De letters DHC staan voor Delfia Hollandia Combinatie, voortkomend uit twee kleine verenigingen eind 19e eeuw die in 1910 fuseerden. Dit betekent dan ook dat DHC het het feest van het 100-jarig bestaan al heeft gevierd. DHC speelde in de periode 1932 tot 1949 en van 1951 tot 1955 in de toenmalige hoogste afdeling van het Nederlandse amateurvoetbal, de 1e klasse, met als tegenstanders Ajax, Feyenoord, Sparta, ADO en alle andere Nederlandse topclubs in die jaren.

In 1955 werd in Nederland het betaalde voetbal ingevoerd, waartoe ook DHC toetrad. Daar werd echter nooit in de hoogste afdeling uitgekomen. Terwijl DHC als zelfstandige amateurvereniging in 1966 terugkeerde naar de 4e klasse der amateurs, ging de betaalde afdeling door als DHC’66. Na een jaar volgde een samengaan met Xerxes, waarna onder de naam Xerxes/DHC’66 in het seizoen 1967/68 een seizoen in de eredivisie werd uitgekomen. In het team van toen speelden bekende spelers als Willem van Hanegem, Eddy Treytel, Chris Kronshorst en de helaas te vroeg overleden Hans Dorjee (oud-trainer van o.a. De Graafschap, PSV en Feyenoord en oud-bondscoach van het Nederlands elftal). DHC was dus inmiddels in 1966 noodgedwongen teruggekeerd naar de rijen der amateurs en moest vanuit de 4e klasse van beginnen om het verloren gegane terrein trachten terug te winnen. Dit is gelukt, getuige het landskampioenschap bij de zondagamateurs in zowel 1981, 1983 als in 1985. DHC 2 werd kampioen van Nederland bij de reserve-elftallen in 1979, 1981 en 1995.

Momenteel speelt DHC in de Hoofdklasse, terwijl DHC 2 uitkomt in de reserve Hoofdklasse. Het groen-zwarte reserveteam degradeerde in 2010 na maar liefst 33 seizoenen uit de hoogste reserveklasse, maar in 2011 werd al direct het kampioenschap in de reserve 1e klasse behaald, waarmee men weer terug keerde op het hoogste reserveniveau.

In 2013 degradeerde DHC 2 weer naar de reserve 1e klasse, maar na een ‘tussenseizoen’ volgde in 2015 wederom een kampioenschap en daarmee terugkeer naar de reserve Hoofdklasse. DHC steunt voor wat betreft de hoogste elftallen voornamelijk op de eigen jeugd. De jeugdopleiding heeft voor onze vereniging dan ook een hoge prioriteit. Via een goede opleiding krijgen jeugdspelers de kans om zich te ontwikkelen tot een volwaardige speler in de top van het amateurvoetbal.

In de loop der jaren heeft DHC bewezen eveneens een goede “kweekvijver” voor betaald voetbalorganisaties te zijn. Regi Blinker (onder meer Feyenoord en Celtic, alsmede 3 interlands in het Nederlands Elftal), Bram Rontberg (onder meer ADO Den Haag en SC Cambuur), Wilco van Buuren (onder meer Ajax, FC Zwolle en ADO Den Haag) en Marcel van Buuren (onder meer Ajax en FC Groningen) zijn hier een goed voorbeeld van. Momenteel spelen nog steeds enige oud-DHC-ers in het betaalde voetbal, zoals Ard van Peppen (na Excelsior, De Graafschap, weer Excelsior en RKC Waalwijk nu bij Roda JC) en Julian Jenner (na NAC, AZ, Vitesse en Ferencvaros nu bij Notts County in Engeland). In de Eredivisie Vrouwen speelt overigens voormalig DHC-speelster Lineth Beerensteijn bij Ado Den Haag.