Stadstuinderij Buiten Leeft

ZELFOOGSTTUIN

Je wilt graag weten waar je eten vandaan komt en zoekt direct contact met de producent van jouw eten en je begrijpt ook dat de natuur zijn eigen gang gaat? Dan is de zelfoogsttuin op de Middelweg 1 a in Delft iets voor jou. Alle groente en kruiden worden lokaal en eerlijk in één grote moestuin in de volle grond verbouwd op Landgoed BuitenLeeft. Uiteraard zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Meehelpen in de tuin om het vak te leren mag altijd maar is nooit verplicht.

Wat levert het je op? Het is ontzettend gezond om je eigen groente te oogsten en mensen te ontmoeten in de natuur onder het genot van een kop koffie of thee. Je krijgt meer waardering voor je voedsel en de omstandigheden die van invloed zijn om deze te laten groeien in de natuur. Je leert waar jouw voedsel vandaan komt en hoe het verbouwd wordt en wie weet ontdek je zelfs 'vergeten' groente. Je leert genieten van het eten van de seizoenen. Je bent welkom op het jaarlijkse oogstfeest waar je andere deelnemers ontmoet. Je kunt je inschrijven voor diverse extra activiteiten zoals wandelen in de natuur of workshops. Je ontvangt recepten om jouw groente te bereiden in de nieuwsbrief of gewoon tijdens een leuk gesprek als je staat te oogsten. Je krijgt ook veel inspiratie doordat er ook recepten worden gedeeld, verspreid in de nieuwsbrief of op het land met elkaar gedeeld. Je investeert in je eigen gezonde toekomst. Bovendien lever je ook nog een belangrijke bijdrage aan duurzame landbouw door eerlijk verbouwd voedsel voor nu en in de toekomst.

Hoeveel oogst? Het oogstseizoen begint eind april / begin mei. Dat hangt af van de weersomstandigheden en eindigt meestal eind oktober / begin november. Je kunt gedurende het seizoen (gemiddeld 24 weken) 5 groenten per week oogsten maar in het hoogseizoen is dat zeker meer. Uiteraard kun je meer oogstaandelen afnemen of een oogstaandeel met iemand anders delen. Wil je een keer iets extra’s of ruilen voor een andere groente in de oogst die week, dan kun je dat altijd even overleggen met de tuinder.

Wanneer oogsten? Je kunt 1x per week komen oogsten op drie vaste dagen: donderdag van 16.30 tot 19.00, vrijdag van 10.00 tot 12.00 en op zaterdag van 8.30 tot 13.00 uur gedurende het oogstseizoen. Je kunt jouw wekelijks oogst ook over deze twee momenten verdelen. Als je geen tijd hebt om te komen oogsten, mag je altijd iemand anders laten oogsten.

Wat kost het?

Betaling een keer: Je kunt kiezen om alles in een keer te betalen. De bijdrage hiervoor per oogstaandeel voor één teeltseizoen is € 320 euro. De bijdrage betaal je vooraf in februari. Je ontvangt hiervoor een factuur.

Gespreide betaling: Je kunt kiezen voor gespreide betaling. De bijdrage per oogstaandeel voor één teeltseizoen is dan € 340 euro. Dan betaal je vooraf de eerste termijn ad 170 euro in februari en het tweede termijn ad 170 euro in mei. Je ontvangt hiervoor een factuur in februari en in mei.

BLOEMENTUIN

In de zomer van ongeveer juni t/m sep hebben we ook een bloemenpluktuin waar je op zaterdagochtenden een boeket kunt samenstellen en voor een klein prijsje je huis kunt opfleuren, en geuren. De bloemenpluktuin is voor iedereen, daar kun je spontaan voor langskomen.

En we doen nog meer

  • Vier keer per jaar organiseren we seizoenswandelingen waar ook een biologische maaltijd bij wordt geserveerd.
  • Vier keer per jaar organiseren Buitenworkshop in combinatie met Paardeninzichten.
  • Onder de naam ‘De Groene Sportschool’ bieden we iedereen de kans om op een aantal zaterdagen en donderdagavonden in de tuin mee te helpen. Goed voor lichaam èn geest.
  • Vrijwilligers kunnen bij ons meehelpen op maandag- dinsdag- donderdag- en vrijdagochtenden van 9:15 tot 12:30 uiteraard met een gezellige koffie- en theepauze tussendoor.
  • ‘s Middags is de tuin geopend voor coaching en kunnen bijv. mensen met burn-out klachten in stilte onder begeleiding in de tuin werken. Omdat wij geloven dat deze vorm van herstel heel waardevol is vragen we hier een vergoeding voor.

ACTIVITEITEN BIJ Stadstuinderij Buiten Leeft